Chronische pijn

INNcontact met je lichaam bij chronische pijnklachten

Voor wie?

Heb jij al geruime tijd last van een lichaam dat steeds pijnlijker en gevoeliger wordt. Heb je al de nodig acties ondernomen om van de pijn af te komen zoals bijvoorbeeld pijnstillers slikken, gaan fitnessen, de aanschaf van een duur matras of meer rust nemen. Je zou verwachten dat dit helpt, echter jouw pijn reageert daar nauwelijks op.

Als je lang pijn hebt hou je de pijnlijke plek vaak extra in de gaten en probeer je voorzichtig te zijn zodat er geen extra pijn ontstaat. In de beginfase van pijn is dit heel helpend zodat het lichaam kan herstellen. Als de pijn langer duurt is dit juist ineffectief. Je gaat verkrampter bewegen en verliest het contact met de andere sensaties en ook emoties, die ook aanwezig en voelbaar zijn in het lichaam. Als je een periode niet kunt luisteren naar de signalen van het lichaam gaat het steeds harder schreeuwen middels het laten ervaren van steeds meer pijn. Het kan ook zijn dat je onbewust het contact met je lichaam hebt verbroken zodat je de pijn en alle onrust niet hoeft te voelen..

Op een bepaald moment ontstaat er een impuls dat je klaar bent met de pijn en je de vicieuze cirkel van pijn en ongemak wilt doorbreken? Je wilt terug naar soepel bewegen en de levendigheid en emoties weer voelen in je lichaam. Het lichaam weer kunnen verzachten en ontspannen.

Chronische pijn

Wat kun je ontwikkelen:

Als je last hebt van chronische pijn, heb je mogelijk langere tijd de signalen van je lichaam niet serieus kunnen nemen. Belangrijk is om eerst bewustzijn te ontwikkelen hoe het er met jouw lichaam voorstaat? Zijn de spieren gespannen of slap, is er veel stress in het lijf of ontbreekt de energie? Dan weet je wat je wel of niet op dit moment kunt vragen van je lichaam en wat er nodig is voor herstel. Vervolgens is het belangrijk om te gaan luisteren naar de boodschap achter de pijn. Hoe reageert jouw levende lijf in diverse situaties. Welke behoeftes en grenzen zijn voor jou belangrijk. Wat geeft jou energie en waarop loop je leeg? Wat is er nodig voor een nieuwe balans?

Wellicht Kun je nog een moment voor de geest halen dat je echt lekker in je lijf zat. Het gevoel dat je de hele wereld aan kon? Overal zin in had en er vol van kon genieten. Wat zou het fijn zijn als dit weer mogelijk wordt. De veerkracht van het lichaam is groot en ik heb daar een sterk vertrouwen.

Beoogd resultaat:

Lekker in je lijf, krachtig in het leven