Kankergerelateerde vermoeidheid
11 mei 2021 2021-05-26 21:06Kankergerelateerde vermoeidheid
INNcontact met je lichaam
bij kankergerelateerde vermoeidheid
Voor wie?
Heb jij een behandeling tegen kanker gehad. Is dit succesvol verlopen en blijf je tegen vermoeidheidsklachten aanlopen. Wellicht is het dan handig om samen te kijken wat deze vermoeidheid in stand houdt. Tijdens de behandeling ben je wellicht gericht geweest op het doorstaan van alle behandelingen en spanningen rondom uitslagen van onderzoeken. Vaak gebeurt er zoveel in korte tijd dat het lichaam en het brein het verwerken van deze prikkels van binnenuit en buitenaf niet bij kan houden en in een overlevingsmodus terecht komt.
Je geheugen, concentratie en logisch denken kunnen tijdelijk achteruitgaan. Je kunt alle prikkels intenser ervaren. Je bekken kan stijf zijn, de adem oppervlakkig en het lichaam beweegt niet meer soepel. Je acties zijn gericht op doorgaan. Als je vast zit in een overlevingsmodus is het lastig daar zelf uit te komen.

Wat kun je ontwikkelen?
Je kunt leren hoe jij het contact met jouw lichaam weer kunt herstellen. Stapsgewijs en in jouw tempo. Weer vertrouwd raken en wennen aan hoe het behandelde lichaam nu aanvoelt en reageert. Bewustzijn op hoe jij jouw activiteiten uitvoert en inplant. Omgaan met de angst voor terugkeer. Alle ervaringen in deze periode laten hun indrukken achter. Je wordt niet meer de oude maar een versie 2.0 van jezelf. Belangrijk is de tijd te nemen om opnieuw te ontdekken: wie ben ik, wat wil ik echt van binnenuit en hoe kan ik dat gaan doen.
Desgewenst kan ik je ook begeleiden in het aangenaam en makkelijk bewegen tijdens bv fietsen, wandelen en activiteiten die je fijn vindt. Deze activiteiten worden zo uitgevoerd dat ze energie op gaan leveren in plaats van energie kosten. Als dit lukt kun je je kracht en conditie verder uitbouwen en je activiteiten op gaan pakken.
Beoogd resultaat:
Energiek in je lijf, genieten van het leven.
Feeling safe enough to fall in love and take the risk of living
