Long COVID

INNcontact met je lichaam, bij Long COVID

Voor wie?

Je bent besmet geraakt met corona en het herstel duurt langer dan je verwacht. Het verloop van je herstel heb je al besproken met een arts. Je hebt al zelf wat acties ondernomen om fitter te worden zoals vroeg naar bed, pauzes inlassen, gezonde voeding of je gaat elke dag wandelen of fietsen. Je bent wellicht al moe bij het opstaan, je hoofd kan sneller volzittenen je bent nog niet in staat om je oude activiteiten volledig weer op te pakken. Je vraagt je af wat je zelf nog meer aan kunt doen om te herstellen?

Corona is een relatief nieuw ziektebeeld. Er wordt gelukkig al vol ingezet op wetenschappelijk onderzoek naar de restverschijnselen en de meest effectieve behandeling bij vertraagd herstel na COVID. Ook wel ‘Long COVID’ genoemd.

Vanuit mijn jarenlange revalidatie-ervaring kijk ik samen met jou naar hoe je lichaam reageert op lichamelijke en mentale inspanning. Hoe je lichaam en brein omgaan met prikkelverwerking en welke reactiepatronen actief zijn die het herstel kunnen belemmeren. Op basis daarvan zoeken we naar aangrijpingspunten om te gaan werken aan herstel.

Long Covid

Wat kun je ontwikkelen:

Bewustzijn op hoe jouw lichaam nu reageert op lichamelijke en mentale inspanning. Welke reacties en sensaties worden er voelbaar in jouw lichaam en hoe reageer jijzelf daar (on)bewust op? Wordt je lichaam soepel en warm of juist verkrampt en koud. Wordt het ademen dieper of hou je de adem in. Bouw je spanning op in de nek en de kaken of kost het je juist veel moeite om je hoofd overeind te houden. Uit deze reacties van je lichaam en het moment dat ze ontstaan wordt vaak duidelijk op welk vlak er aangrijpingspunten liggen voor het herstel van de balans.

Naast het leren kennen van je lichaam kan het ook helpend zijn om te starten met aangenaam en makkelijk bewegen tijdens bv fietsen, wandelen en activiteiten die je fijn vindt. Deze activiteiten worden zo uitgevoerd dat ze energie op gaan leveren in plaats van energie kosten. Als dit lukt kun je je kracht en conditie verder uitbouwen en je activiteiten op gaan pakken. Ook kan ik je begeleiden bij het stapsgewijs oppakken van je werkzaamheden.

Beoogd resultaat

Je lichaam inzetten als kompas om te herstellen!