Verkramping en uitputting

INNcontact met je lichaam bij VERKRAMPING en UITPUTTING

Voor wie?

Merk je dat er een verkramping ontstaat in je lijf, doordat je langere tijd (te) hard werkt zonder voldoende ontspanning tussendoor. Wellicht ben jij vermoeider na je werk of andere klussen en duurt het langer om te herstellen. Je spieren voelen stijf aan, je staat niet uitgerust op en mogelijk gaat het slapen ook niet meer vanzelf. Het kan ook zijn dat er in korte tijd een verkramping is ontstaan na een heftige gebeurtenis zoals een ongeval, ziekte, operatie, verlies of conflict? Het lichaam schakelt dan van ‘stress’ over naar een overlevingsmodus, de spierspanning en de adrenaline stijgen zodat je jezelf schrap kunt zetten om door te kunnen gaan. Opgeven is geen optie. Je logische brein gaat offline waardoor het lastig is waar te nemen wat er gebeurt en de oplossing zelf te vinden. Is de situatie nog intenser, dan minimaliseert het lichaam de adem, zodat de emoties in het lijf en de vermoeidheidssignalen niet meer voelbaar zijn. Uitputting is dan dichtbij.

Op een bepaald moment ontstaat er een impuls dat je deze situatie niet meer wilt. Je wilt terug naar je op je gemak voelen, soepel bewegen en de levendigheid en emoties weer voelen in je lichaam. Het lichaam weer verzachten en kunnen ontspannen. Kortom terug je lijf in, terug naar Jezelf!

Verkramping-en-uitputting

Wat kun je ontwikkelen:

Terug je lijf en de levendigheid weer gaan voelen, gaat niet altijd vanzelf. Vaak is er veel ongemak en verkramping diep in het lichaam aanwezig doordat je lang niet hebt stilgestaan bij wat iets met jou doet. Je kunt leren nieuwsgierig te verkennen wat je lichaam van jou nodig heeft om de verkramping los te kunnen laten en weer een fijne plek te worden waarin alle emoties weer voelbaar kunnen zijn. Je kunt op basis van deze emoties weer voelen waar je energie van krijgt en in welke situatie je je op je gemak voelt en in welke situatie niet

Ook kan het belangrijk zijn te leren je eigen mentale en fysieke grenzen te kennen en je activiteiten op te bouwen startend op het actuele (vaak lagere) belastbaarheidsniveau. Het leren herkennen, erkennen, respecteren en communiceren van jouw grenzen en behoeftes zijn belangrijke vaardigheden die je kunt ontwikkelen. Met deze tools kun je duurzaam vitaal en inzetbaar blijven en daarnaast energie over houden om vol van het leven te genieten. Afgestemd op wie jij bent en rekening houdend met jouw grenzen.

Beoogd resultaat:

Van moeten naar mogen (genieten)

Soepel in je lijf, veerkrachtig in het leven!