TRE: spanningsreducerende oefeningen

Voor wie?

Vrijwel iedereen kent de spontane trillingen en bewegingen van het lichaam na een intense gebeurtenis of bij hevige stress. Vaak wordt dit trillen als lastig en als ‘een vorm van nervositeit ervaren en proberen we het te onderdrukken. Dr. David Berceli, de grondlegger van TRE, ontdekte dat deze trillingen juist belangrijk zijn om de spanning in het lichaam los te laten en de rust in het zenuwstelsel te herstellen. Trillen is geen onderdeel van het probleem maar een onderdeel van de oplossing. Het is onderdeel van ons natuurlijke herstelvermogen.

TRE is de afkorting van Tension & Trauma Releasing Exercises. Het zijn oefeningen die helpen diepliggende spierspanning in bijvoorbeeld in de heupbuigers(iliopsoas) of hamstrings of het middenrif los te laten.

Hoe merk je het effect van TRE?

De spiertrillingen die je met TRE zelf op gang brengt, worden over het algemeen als plezierig en ontspannend ervaren. Het is heel verschillend hoe mensen zich na het toepassen van TRE voelen. Meestal ontspannen of een beetje moe. Bij het loslaten van heel heftige emoties of veel spanning kan het zijn dat het lichaam nog even nareageert met trillen of dat er nog emoties vrijkomen. Je kunt zowel fysiek als mentaal merken wat je al die tijd hebt meegedragen.

De spanningsreducerende oefeningen kun je ook inzetten voor een gezonde zelfregulatie. Wanneer je deze op een goede manier aanleert en met aandacht uitvoert, kun je deze naar behoefte zelfstandig gebruiken. Het geeft je regie over jouw eigen stressregulatie en kan ook een goede oplossing zijn voor onrustige benen, hardnekkige blessures bijvoorbeeld bij sporters in de benen.

Bel Hilda voor starten met TRE via: 06-22 70 88 90.

Beoogd resultaat:

Zelfzorg: de spanning die zich opbouwt weer zelf los kunnen laten