Herstellen na een overweldigende ervaring

Herstellen na een overweldigende ervaring

De inzet van de tools lichaamsbewustzijn, IEMT, TRE en bokscoaching

We maken allemaal wel eens iets mee wat zoveel reacties in ons lichaam oproept dat we het niet gelijk kunnen verwerken. Het lichaam zet zich dan schrap of stopt met reageren. Er blijven dan ‘restsporen’ achter in ons lichaam, die nog wachten op verwerking. Het lichaam schakelt dan over op een overlevingsmodus en dit kan jouw vitaliteit en functioneren belemmeren.

Gelukkig weet jouw lichaam ZELF wat het nodig heeft voor herstel. Steun en/of ruimte voor jezelf om vanuit veiligheid dat wat vastgezet is los te laten. Meestal gaat dat ook vanzelf, bijvoorbeeld met een ontlading in de vorm van tranen. Als het herstel stagneert kan coaching met inzet van de tool lichaamsbewustzijn effectief zijn om dit proces van natuurlijke verwerking te begeleiden. Goed om te weten is dat je voor de verwerking niets hoeft te vertellen over de overweldigende ervaring en ook niet teruggaat naar de beleving. De focus ligt op het reageren van je lichaam.

Het kan spannend zijn want je weet vooraf niet wat je precies tegenkomt. Weet dat het lichaam niet meer vrijgeeft dan het aankan. De coach zorgt voor bedding dat je aanwezig blijft in het nu en kan waarnemen hoe je lijf reageert bij het verwerken, bv de adem versnelt, een trilling door je lijf, een druk die opkomt en weer verdwijnt.

Het kan eigenlijk ook best grappig zijn om waar te nemen wat er gebeurt. Na de behandeling kan je lijf nog wat na reageren, het komt in beweging, ben je soms vermoeid en soms ook bruis je van de energie. Het gaat vrijheid in bewegen, denken en handelen opleveren en het ongemak verdwijnt.

De coach kan op basis van het reageren van je lichaam en jouw voorkeur, een specifieke aanvullende behandeling adviseren en integreren zoals als IEMT, TRE of bokscoaching.