Supervisie: Je ‘levende’ lichaam als professioneel instrument doorontwikkelen

Je lichaam als professioneel instrument verfijnen

Voor wie?

Als therapeut/begeleider heb je al enige ervaring met de tool lichaamsbewustzijn. Wellicht heb je al een training in ‘Lichaamsbewustzijn’ gevolgd. Je merkt op dat het voor jou een uitdaging is om een patiënt te begeleiden in bewustwording van een bepaalde lichaamsregio. Bijvoorbeeld bij het verkennen van het bekken, de borstregio met het ademen of de keel. Wellicht ben je zelf nog niet zo vertrouwd met dit deel van je eigen lichaam of ervaar je ongemak als je de aandacht er naar toebrengt of beweegt.

Ook kan het zijn dat je het lastig vindt als een patiënt een bepaalde emotie uit, bijvoorbeeld boos of verdrietig wordt. Je merkt op dat je dit probeert te voorkomen. Daardoor ervaart de patiënt ook niet de ruimte om dit toe te laten.

Ben je heel sensitief dan kan het zijn dat je voortdurend veel sensaties en ook het ongemak waarneemt in jouw lichaam van de personen bij je in de buurt. Dit kan heel vermoeiend zijn.

Voorbeelden van vragen:

  • Ik vind het lastig patiënten te begeleiden in het brengen van de aandacht naar het ademen. Als ik zelf op het ademen let, begin ik mijzelf ongemakkelijk te voelen.
  • Ik vind het ongemakkelijk als een patiënt boos, angstig of verdrietig wordt. Liever probeer ik dit te voorkomen.
  • Ik word overspoeld door de energie/sensaties van (sommige) patiënten of collega’s. Wat kan ik daar tegen doen?
  • Ik vind het lastig om een patiënt te begeleiden om meer bewustzijn te krijgen in het bekkengebied. Ik voel dit zelf ook niet zo goed. Hoe kan ik vertrouwder raken met mijn eigen bekken?
  • Ik ervaar veel onrust in mijn lijf, vertragen is lastig voor mij! Hoe kan ik dit ontwikkelen?

Herken jij een van bovenstaande vragen of een andere vraag en wil je weten hoe ik je daarin kan begeleiden? Neem dan contact met mij op.

Beoogd resultaat:

Jezelf doorontwikkelen op basis van wat je in de praktijk tegenkomt

Je kunt de ander zover brengen als je zelf bent.